Pázmándi Kata

Pázmándi Kata

kutyás terapeuta

Az embert a kutyához különleges viszony fűzi. A kutya évezredek óta az ember társa. Úgy gondolom a jungi archetípusok metodikájában a kutya egyfajta „segítő-társ” az ember életében. A kutyás terápia olyan kezelési mód melyben a kutya egy négylábú gyógyászati segédeszköz.
Viselkedéselemzőként 2012 óta foglalkozom állat asszisztált terápiával. Kezdetben lovasterápiával, három éve pedig kutyás terápiával, kutyás tréningekkel.

Miért a kutya?

Mert „Maszatot csak imádni lehet. Maszat – imádat van. (egy anyuka a terápiás kutyáról)” A kutya, mint „ko-terapeuta” képes kooperálni, együttműködni, kapcsolatot létesíteni és kötődést kialakítani. Képes arra, hogy mérlegeljen adott helyzetet, adekvát módon válogasson viselkedés repertoárjából: valaki felé érdeklődést, toleranciát vagy közömbösséget mutasson.

A kutyás terápiáról röviden

Az ember és állat közötti interakció többek között azért is szolgálhat terápiás alapként, mert az állatok jelenléte már önmagában is számos kedvező hatást gyakorol az állatszerető személyekre (pl. szorongás oldása, hangulat javítása, komfortérzet biztosítása, koncentráció és kontroll javítása, mozgásfejlesztés stb.). A kutyával való kommunikációban és kapcsolatban tükröződik az ember belső élményvilága, ugyanakkor a külvilággal, a realitással való kapcsolat javulásához vezető helyzetet teremt.

A foglalkozásokon a résztvevők olyan feladatokat végeznek a kutyával (csoportban vagy egyénileg), amelyekhez a mindennapokban is szükséges készségeket kell alkalmazniuk. A módszer sajátossága, a kutya motiváló erején kívül, hogy tükörként jelzi vissza és teszi láthatóvá a viselkedést (pl. mennyire vagyunk határozottak, meggyőzőek), így nyílik lehetőség fejlődés elérésére.

Az állatok támogató hatására olyan dolgokra is képessé válhatnak a résztvevők, amik korábban elképzelhetetlenek voltak.

Az ilyen nagy kihívások leküzdése óriási sikerélményt jelent, ez pedig táplálja az önértékelést, önbecsülést, ami elősegíti az egészséges és egységes énkép fejlődését.

Pázmándi Kata
tel.: +3620 503 4155